Zeynel ÖZTÜRK

ALEVİ BEKTAŞİ İNANCINDA YOL'A BAŞVERENLER

Araştırmacı yazar Zeynel Öztürk, bu kez Alevi- Bektaşi inanç  ekseninde toplumun kendisine rol model seçtiği şahsiyetleri konu edindi. Acıyla direncin ete kemiğe büründüğü bu yaşanmışlıklarda sabrın, insan bedenindeki sonsuz enerjiyle  birleşip haksızlığa, hukuksuzluğa, zalime boyun eğmeden dik bir duruş sergileyen ve tüm mazlumlara örnek olan bir avuç insanın  dramları ve hazin sonları eserde birleşti.                                                             
      Anadolu Heteredoxs inançlarında yıllarca onlar hakkında dilden dile aktarılan yaşam öyküleri, düşünceleri, inançlarıyla ilgili pek çok eser yazıldı. Ancak ilk kez ayrı zaman dilimlerinde yaşayan ancak ortak paydaları “İnandıkları dava” olan Yedi Ulu şahsiyet; Hz. Hüseyin, Hallac-ı Mansur, Fazlullah Hurufî, Seyyid Nesimî, Baba İlyas, Şeyh Bedreddin ve Pir Sultan Abdal bu eserde bir arada harmanlandı.                                                                                                         
      Tıpkı İsa'nın çarmıha gerilişi gibi yüzyıllardır Hristiyan âleminde dinmeyen acının benzerleri ya da daha ağırları İslam coğrafyasında da din adına yaşatıldı. Hz. Hüseyin'in Kerbelâ çölünde susuz bırakılıp yetmiş iki kişi ile birlikte başının bedeninden ayrılıp şehit edilmesi ya da Nesimi'nin derisinin yüzülmesi ya da Pir Sultan'ın asılması ya da Serez çarşısında Şeyh Bedreddin'in çırılçıplak asılması gibi belleklerde silinmeyen izler, tarih kitaplarına da kara lekeler olarak geçeceklerdir.
      Yol'un sırrı; direnişlerde, ser vermede ve acılarda saklı…