Hakan YILDIZ

ALIŞVERİŞ MERKEZİ PAZARLAMA YÖNETİMİ

Günümüzde yaşamın dijitalleşmesiyle hızlı bir şekilde bilinçlenen ziyaretçiler alışveriş zamanları çok kısa, beklenti düzeyleri çok yüksek, bilgi teknolojilerini çok iyi kullanan bir profil çizerek alışveriş merkezlerini yeni ve farklı deneyimler sunmaları için sürekli zorlamaktadırlar.

Alışveriş merkezlerinin ekonomik başarısını direkt etkiler hale gelen ziyaretçi yapısında yaşanmakta olan bu değişim de profesyoneller üzerinde baskı oluşmasına neden olmakta, oluşan bu baskı da alışveriş merkezlerinin pazarlama, kiralama, finans, iş geliştirme ve yönetim departmanları başta olmak üzere tüm iş süreçlerinde 'performans' gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.

Alışveriş merkezlerinin varlık nedeni olan 'ziyaretçi & kiracı & yatırımcı denkleminin yarattığı' ekonomik performansa odaklanan bu sistemin yönetimi gelecekteki başarının anahtarı haline gelecektir. Yalnız bunu başarabilmek için kazanmayı mümkün kılanın ne olduğunu bilmek gerekir. Çünkü profesyoneller bilmektedir ki, ekonomik başarı olmayınca diğer bütün hedefler en ufak bir anlam dahi taşımamaktadırlar. Bu nedenle kitapta çok sayıda yanıt olsa da yanıtlanması gereken soru, yarın ne yapılması gerektiği değildir. Asıl soru, alışveriş merkezlerinin bir yarını olması için bugünkü rekabet ortamında ne yapılması gerektiğidir.