İSMAİL SOYTEKİNOĞLU

BİR LENİNGRAD HİKAYESİ

Bu hikâye; öncelikle bir inşaat şirketiyle 90lı yılların başlarında Rusyanın Leningrad (St. Petersburg) şehrine çalışmaya giden Tokatlı Hasan ile Leningradlı Nataşanın yaşadıklarıdır.

Ve aynı zamanda Hasanların ve onlara gönül vermiş Rus kızlarının sıra dışı aşkları ve yaşam hikâyelerinin yanında çaresizlikler içerisindeki milyonlarca insanın da dramıdır.

Ayrıca bu hikâye, İkinci Dünya Savaşından sonra Sovyet Rusyanın ve destanlarla dolu bu şehrin düştüğü türlü sıkıntıları üzerine bizim tarafımızdan içtenlikle aktarılmış bir yorumdur.

Dahası bu felaket süresi içerisinde Hasan ve Nataşanın vesilesiyle Türk ve Rus halklarının da tarihî ve sosyolojik bağları üstüne yaptığımız incelemelerimiz sonucu yer alan başkaca tespitlerimizdir.

Bu hikâyemizi okuduğunuzda, siz de, uzun yıllar Rusyada yaşamış insanlar gibi ilgili bilgilerle birlikte bazı duygulara da sahip olacaksınız.

Gerçek yaşanmışlıklardan ve etkili bilgilerden derlediğimiz bu hikâye insanlığın kardeşliğinden yana olanlara da armağanımız olsun.

İsmail Soytekinoğlu

Yaşanmış Hikâyeler