MEHMET KOMUK

HOŞGELDİN SINAV

Öğrencilik yıllarından itibaren radyo ve televizyon kanallarında programlar hazırlayıp sunan Mehmet Konuk, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ve çeşitli danışmanlık merkezlerinde psikolojik danışmanlık yapmaktadır. Yazılarıyla çeşitli yayın organlarında yer alan Konuk, seminer ve teatral konferans çalışmalarına devam etmektedir.

***

Sistemin, medyanın, öğrencilerin ve velilerin gözünde adeta bir canavara dönüştürülen ve büyük bir gerginlikle beklenen sınavlar, aslında hayatımızın virajlarından sadece birisidir. Onu iyi karşılanması gereken bir misafir olarak görürsek, kendisiyle barışık yaşayıp hayatımızın bir normali olarak kabul edersek emin olun uğurlamak da o denli rahat olacaktır. İşte bu yüzden yaşamımızın kısa bir evresinde bize uğrayan bu konuğa "Hoş Geldin Sınav" diyoruz...

Bugüne dek eğitim-öğretim sistemine yönelik hazırlanan kitaplar uzun yazılarla salt tek tarafa hitap etmiştir. Ancak bu kitapla hem anne-babalara hem de öğrencilere aynı anda ayna tutalım istedik. Seslenişimizi de sıkıcı bir üslûptan çıkarıp keyifle okunacak bir hale getirmeyi hedefledik. Tiyatro Yansıma ekibi ile birlikte, öğrencileri ve ailelerin tamamının karşılaştığı konuları kapsayan yedi ayrı skeçyazdık. Maksadımız, aileler ve çocuklar daha gerçekçi bir şekilde kendilerini analiz etsin, okudukça oradaki sahneleri gözlerinin önüne getirsin ve değerlendirebilsin. Her bir skecin ardından da skecin vermeye çalıştıkları ile ilgili uzman bakış açısıyla görüşlerimi ekledim. Verdiğim bilgilerde önce "Anne-Babalara Sesleniş" başlığıyla ebeveynlere, ardından "Gençlere Sesleniş" başlığıyla da öğrencilere seslendim.

Bu kitapla birlikte, ailece eğitim sürecine dair tam bir "yüzleşme" içinde olacak, eksiklerinizi görüp gidermeye çalışacak, doğrularınızı da arttırmaya devam edeceksiniz. Tabii kendinizi objektif bir gözle değerlendirirseniz…

Özellikle sınavlara hazırlık sürecindeki aileler ve öğrenciler için hazırlanan bu çalışma, bir başucu ve rehber kitap olma özelliği taşıyor.