SERKAN ESEN

EŞİ OLMAYAN DEVLET ADAMI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

“Büyük Yunan filozofu Platonun Krallar filozof olsa ve filozoflar kralların tahtına otursaydı şeklindeki dileği, iki bin yıllık tarihte gerçekleşmedi. Hâlbuki 20. yüzyılda ilk defa olarak Atatürkün şahsında Platonun istediği gibi, kelimenin tam anlamıyla bunu görmekteyiz. O, dahi bir fikir adamı olarak bir milletin, yani Türk Milletinin mukadderatını ele almış ve bu milletiyle atıldığı Kurtuluş Savaşı, bu milletin medeni durumunu değiştirmiş bir inkılap ve diğer milletlerin haklarını da koruyan barış ve insanlığa muhteşem bir örnek vermiştir.”

Herbert Melzig

“Mustafa Kemal Atatürke derin saygılarımla ve günün birinde bütün insanlığın onun Yurtta Barış Dünyada Barış sözünü öğreneceği umudu ile.”

Henry Kissenger

“O genç ve dahi Türk şefinin o esnada Çanakkalede bulunması, müttefikler bakımından talihin en acı darbelerinden biridir.”

Alan McCrae Moorehead

“Onu sizler laikiyle takdir edemezsiniz. Büyüklüğünü gereği gibi ölçemezsiniz. O, yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. Bu dağın azametini kavrayabilmek için ona çok uzaklardan bakmak gerekir.”

Claude Farrere

“Sizlere şunu söyleyeyim ki, ben Atatürke sekreter olmak isterdim. Sebebi de, onun her akşam sofrasında bulunup, yüksek düşünceleriyle beslenmek dileğinde oluşumdur. Böylece yeniden bir üniversite bitirmiş olurdum.”

Edouart Herriot