MEHMET TIRAŞ

HAYATTAN SERPİŞTİRMELER

Bu yazarın sekizinci kitabı.

Yazar bu kitapta okurlarını toplumsal yaşamımızın içinde olan beşeri ilişkilerimizden, toplumsal yaşamımıza yansıyan farklı konuları anlatırken, değişik olaylar ve sorunlar üstüne de okurlara bir düşünce egzersizliği yaptırıp, grinin farklı tonlarıyla buluşturuyor; mizah ve hüznün etrafında okurlarını dolaştırmak istiyor.

Yazar, kitabında toplumsal dokularımızın tüm renklerine değinmeye çalışıyor.

Yazar, toplumsal kültürümüzde tekçi anlayışın bir türlü aşılamadığını, bu statükocu tutumu ancak edebiyat ve sanatla aşabileceğimizi, çoğulculuk kavramı ile yol alacağımızı, işlediği konularla ele alarak okuyucularına mesaj veriyor.

Yazar, çoğulculuk kavramına yabancı ve tekçi olan toplumların kültürel hayatımızın her alanını kuraklaştırdığı gibi toprağını da çoraklaştırdığına dikkat çekiyor.

Çoğulculuk kavramını yok sayan toplumların yeryüzüne de kapalı kaldıklarını, eşit vatandaşlık hukukunu kabul etmediklerini; bireyin özgürlüğü, azınlık hakları, temel hak ve özgürlüklerin çoğunluk üstünden boğularak etkisiz hale getirildiğini, edebiyat ve sanatı yerli ve milli değerlerle etkisiz hale getirdiklerine vurgu yapıyor.

Değişime karşı olan toplumlar her konuyu din, ırk, mezhep, bayrak, toprak ve devlet üzerinden çoğunluk baskısıyla; kültürel farklılıkların siyasetle nasıl bertaraf edildiğini irdeliyor yazar.

Yazar, geleneksel bakışımızın çağsal topluma bir katkı sağlamadığını ve insanı özgür yaşamdan kopardığını resmediyor.

İnsanın ne kadar az bildiğini ancak okudukça ve kabuğunu kırarak dışa açılması ile fark ettiğini; yaşam kalitesini ve mesleğini yeryüzü ile kıyasladığında farkındalık yaratacağını anlatıyor yazar.

Yazarın dileği, okurların kitabından edebi bir lezzet almaları…

İyi okumalar…