Sevgi KURTZ

SARI FATMA

Ortaokul avlusunda 13-14 yaşlarında birbirini ve aşkı tanıyan iki çocuk, Hulusi ve Fatma´nın ilişkileri, ayrı kentlerdeki yatılı okullara gönderildikleri ve ayrı yerlerde meslek hayatına başladıklarından uzun süre kesilir. Fakat sevgileri birbirlerinden habersiz- daha da gelişir, olgunlaşır. Genç ormancı Hulusi, çiçeği burnunda bir öğretmen olduğunu bildiği Sarı Fatma sını arar ve sonunda bir rastlantı sonucu bulur.
Zamanın ve ailelerin uygun gördüğü biçimde nikâh, nişan ve düğün 6 ay içinde gerçekleşir.
Fakat yeni evlilerin ya
şamı ayrılıklarla örülmüştür. Meslek ve görev farklılıkları Hulusi yi dağlarda at sırtında koşturarak ormanları korumaya, Fatma yı da köylerde kız, oğlan çocukları, hatta yetişkinleri eğitmeğe, dolayısıyla ayrılığa mahkûm etmiştir sanki. Fakat her ayrılık aşklarını pekiştirir, her buluşma mutluluğun doruklarına ulaştırır genç evlileri.
65 y
ıl boyunca gücünü hiç eksiltmeyen bir aşkı, iki devlet memurunun en güç şartlar altında yılmadan, durup dinlenmeden doğru bildikleri yolda inatla çalışmalarını, bir de annesini küçük yaşata kaybeden bir kızın yüreğinde hiç dinmeyen sızıyı anlatmaya çalışıyor bu roman.

1944 ten başlayıp geri dönüşlerle 1932 ye uzanan ve 1962 ye dek süregelen yaşam bölümünde yer alan olaylar, yerler ve kişilerin çoğu gerçek olmakla birlikte, olayların oluşum biçimi ve tarzı kurgudur.