DESTEKLİ BİREYSEL YAYINCILIK

Destekli Kişisel Yayıncılık

 

Destekli Kişisel Yayıncılık, dünyada çeşitli örnekleri olan ve kurumsallaşmış bir yapı olmasına karşın Türkiye’de yeni yeni uygulanma şansı bulabilmiştir.

Uzun bir emek sonucu bir kitap meydana getirdikten sonra elbette bunun basılmasını istemek en doğal hakkınız. Kitabınızı klasik yayıncılık yoluyla -yani bir yayınevinin yayınlamayı kabul etmesiyle- yayınlatmayı deneyebilir, kendiniz bir matbaa bulup bu işi yapabilir ya da Sokak Kitapları Yayınları aracılığıyla üçüncü bir yolu tercih edebilirsiniz. Yayın türlerini kısaca tanıtalım:

 

 

 

Geleneksel Yayıncılık

 

Kitabınızı yazarsınız, bir yayınevine gidersiniz ve onlar da basar, satar ve size telif öder. Geleneksel yayıncılık her yazarın elde edebildiği bir yol değildir. Özellikle ilk kitabınız yayınlanacaksa büyük yayınevleri kitabınıza yatırım yapmak istemezler. Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un dahi ilk romanını üç yıl boyunca yayınlatamamasını düşünürsek, geleneksel yayıncılığın ilk aşamada çok zor olduğunu söyleyebiliriz. Büyük yayıncılar, ancak satış garantisi olan yazarlarla çalışırlar. Siz de yarın bir gün bu büyük yazarlardan biri olabilirsiniz ancak ilk kitabınızın ´çok satacağını´ iddia etmeniz, yayınevleri tarafından gerçekçi bulunmaz.

Amerika´da her yıl yazılan 6 milyon eserden ortalama iki yüz bini yayınlama fırsatını elde ediyor. Bu iki yüz bin kitabın da sadece % 12´si bilinen yayınevlerince yayınlanıyor. Ekonomik anlamda gelişmiş ülkelerde dahi kitap çıkarmak isteyen yazarların büyük çoğunluğu bu imkanı elde edememektedir.

Kitabınızı ünlü bir yayınevi tarafından yayınlanması ve satıştan size telif ödenmesi elbette çok cazip bir durumdur. Ama bu fazlasıyla uzun bir süreçtir. Dosyanızın okunması bile aylar sürebilir ve kabul edilmeme ihtimali, edilme ihtimalinden çok daha yüksektir; dosyanızın editörün masasına bile ulaşamaması gibi sorunlar çok sık yaşanmaktadır. Evet, ne yazık ki iyi kitaplar çoğu zaman yayınlanamıyor, reddediliyor, hatta okunmuyor bile. Geleneksel yayıncılık elbette çok çekici bir düşünce ama o gün gelinceye kadar yayın dünyasına adım atmak için Destekli Kişisel Yayıncılık bir alternatif olarak değerlendirilebilir.

 

 

Destekli Bireysel Yayıncılık

 

Sokak Kitapları Yayınları´ndan kitabınızı yayınladığınız takdirde, profesyonel bir yayıncılık ekibi, sürecin tüm aşamalarında yanınızda olacaktır. Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu tasarımcılar kitabınızı her açıdan göz alıcı bir ürün haline getirecek ve editör kadromuzla kitabınızın iç yapısı mükemmelleştirilecektir. Destekli bireysel yayıncılıkta, teknik konularda ve resmi konularda işi olduğu gibi bize devrediyorsunuz. Bunun sonucunda eseriniz profesyonel bir ekip tarafından hazırlanıyor ve reklamları yapılarak güçlü bir pazarlama ağıyla piyasaya sürülüyor. Satışı hızlandırmak için reklam ve menajerlik hizmetleri sürekli canlı tutuluyor.

Kitabınızı yayınladık ve okurlarınız eserinizden çok memnun kaldı. Size ardı ardına transfer teklifleri gelmeye başladı. İşte bu durumda tüm inisiyatif sizde oluyor. Bizimle yaptığınız sözleşmede bağlayıcı unsurlar yok. Tamamen serbestsiniz. Bizimle çalışmaya devam etmek isterseniz de ikinci ve sonraki baskılardan herhangi bir ücret almıyoruz.

Destekli bireysel yayıncılığın en büyük avantajlarından biri, kitabınızın satışlarından elde edilen tüm kârın size ait olmasıdır. Normalde yazara verilen %7-%9 arası telif ücreti yerine, dağıtım iskontosu dışındaki tüm kâr destekli kişisel yayıncılıkta yazara, yani size ait oluyor. Başka bir deyişle, kitabınız tutarsa, elde edeceğiniz kâr, klasik bir yayınevinde elde edeceğiniz kârdan %40 kadar daha yüksektir. Bu da oldukça yüksek bir orandır.
Ülkemizde 200 civarında destekli bireysel yayıncılık faaliyetinde bulunan yayınevi olduğunu tahmin ediyoruz. Bunlar arasında fuar, tanıtım, reklam, dergi, internet televizyonu, internet radyosu gibi doğrudan verdiği veya desteklediği hizmetlerle en aktif olan yayınevlerinden biri Sokak Kitapları Yayınları´dır.

Referanslarımız